NOS NieuwsAangepast

Ban: 100 Syrië-inspecteurs nodig

Het team dat in Syrië zal toezien op de ontmanteling van de chemische wapenvoorraad zal uit zo'n honderd mensen moeten bestaan. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon per brief gemeld aan de VN-Veiligheidsraad. Volgens Ban zal er hulp nodig zijn van VN-lidstaten om het team, dat nu uit 35 mensen bestaat, compleet te krijgen.

Ban schrijft dat de hele missie uit drie fases zal bestaan. De eerste, met de inventarisatie van de wapens, is al begonnen. In fase twee zullen de chemische wapens worden vernietigd; in de derde fase moet worden getoetst of inderdaad de volledige chemische wapenvoorraad is vernietigd.

Moeilijkste fase

Volgens Ban zal de laatste fase de moeilijkste zijn. Sommige chemische wapens zijn moeilijk te vervoeren en te vernietigen. Ook de algehele omstandigheden zijn "gevaarlijk en onvoorspelbaar", aldus Ban.

Het is de bedoeling dat Syriës chemische wapens medio volgend jaar zijn vernietigd. Vertegenwoordigers van de OPCW, de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, zijn al in Syrië. Het land heeft naar schatting ruim duizend ton aan onder meer sarin en mosterdgas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl