NOS NieuwsAangepast

"Stervensbegeleiding schiet tekort"

De zorg bij patiënten die op sterven liggen, schiet tekort. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) stelt in de Volkskrant dat de kennis en ervaring van artsen en verpleegkundigen op dit gebied onvoldoende is. Bij palliatieve sedatie wordt het bewustzijn van patiënten verlaagd om het sterven draaglijker te maken.

Artsen zouden vaak te vroeg beginnen met de behandeling. Palliatieve sedatie mag pas als de patiënt nog hooguit twee weken te leven heeft. Ook wordt het middel soms gebruikt als "verkapte euthanasie" en voelen artsen zich door families onder druk gezet, schrijft de krant.

Traumatisch

Het IKNL adviseert artsen en verpleegkundigen over palliatieve zorg. IKNL-directeur Marlies Jansen-Landheer zegt dat de tekortkomingen leiden "tot onnodig lijden en soms traumatische ervaringen voor nabestaanden". Ze wijst erop dat er nog altijd geen protocol is opgesteld. "Het is tijd voor professionalisering."

Huisarts Adri Jobse zegt in de krant dat hij gevallen kent waarbij de patiënt zelf nog de deur opendeed voor de verpleegkundige die in opdracht van een arts de sedatie toediende. Volgens Jobse kunnen patiënten een vreselijk stervensproces doormaken als te vroeg wordt begonnen met de behandeling. Verder zouden ziekenhuizen de behandeling geregeld overlaten aan de jongste, minst ervaren artsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl