NOS NieuwsAangepast

D66, GroenLinks eisen keus kabinet

Het overleg van het kabinet met vier oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar staat op scherp.

Volgens bronnen draait het conflict om de opstelling van GroenLinks. Deze partij wil uitsluitend meewerken aan een deelakkoord over belastingen, die groener zouden moeten worden, en niet meedoen aan een breder bezuinigingspakket.

"Cruciaal gesprek"

Met name D66 voelt daar niets voor, omdat GroenLinks in zo'n opzet niets hoeft in te leveren op andere terreinen. "Het kabinet zal vanavond moeten kiezen", zei D66-fractievoorzitter Pechtold bij de hervatting van de onderhandelingen om 22.00 uur. "Dit is een cruciaal gesprek."

"Als ze blijven zeuren over de 6 miljard, dan ben ik weg", zei GroenLinks-leider Van Ojik. Hij verwees daarmee naar de eis van het kabinet om tot een bezuinigingsbedrag van 6 miljard euro te komen.

Rutte aangeschoven

Bij het overleg van vanavond zijn premier Rutte en alle betrokken fractievoorzitters aangeschoven. Het gaat om de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

Minister Dijsselbloem van Financiën overlegde eerder vandaag op zijn departement met de financieel specialisten. Daarbij ging het vooral over technische zaken. Aan het begin van de avond voegde minister Asscher van Sociale Zaken zich bij het overleg op Financiën .

Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. CDA, 50Plus en de Partij voor de Dieren haakten eerder af. SP en PVV hebben nooit meegepraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl