NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs: onderzoek celtransport

De Amerikanen James Rothman en Randy Schekman en de Duitser Thomas Südhof krijgen de Nobelprijs voor de geneeskunde. Ze worden geëerd voor hun onderzoek hoe menselijke cellen hun interne transportsysteem organiseren.

"Door hun ontdekkingen hebben Rothman, Schekman en Südhof het buitengewoon precieze controlesysteem blootgelegd waarmee cellen lading transporteren en afleveren", zo staat in de bekendmaking van de Nobelprijs-comité.

Het Nobel-comité zegt dat de drie winnaars een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onderzoek naar storingen in het transportsysteem van cellen. Die storingen kunnen ziektes als zenuwaandoeningen en diabetes veroorzaken.

Rothman is professor aan Yale, Schekman aan Berkeley, en Südhof werkt aan Stanford, alle drie Amerikaanse universiteiten.

Eerste Nobelprijs

De drie onderzoekers krijgen 8 miljoen Zweedse kronen, omgerekend ruim 900.000 euro. De prijs voor geneeskunde is traditioneel de eerste Nobelprijs die jaarlijks toegekend wordt. De Nobelprijzen worden sinds 1901 uitgereikt aan wetenschappers die belangrijke ontdekkingen hebben gedaan op hun vakgebied.

Later in de week volgen nog onder meer de categorieën natuurkunde en scheikunde. Volgende week volgt de bekendmaking van de prijs voor de economie. De winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur wordt donderdag bekendgemaakt, en een dag later die voor de vrede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl