NOS NieuwsAangepast

Overzicht ongelukken Noordzee

Hoewel het Nederlandse deel van de Noordzee erg druk is, komen aanvaringen zoals vannacht bij het boorplatform ter hoogte van Callantsoog weinig voor. Het is er relatief veilig. Per jaar worden gemiddeld 24 ongelukken geteld, maar het gebeurt zelden dat een schip zinkt.

Hieronder een overzicht van ongelukken in de afgelopen 25 jaar voor de kust van Nederland en België waarbij meerdere mensen omkwamen:

- Op 6 maart 1987 kapseist de veerboot Herald of Free Enterprise vlak na vertrek uit Zeebrugge. Van de bijna 700 bemanningsleden en passagiers komen er 193 om.

- Een tanker overvaart op 19 februari 1989 een Deens vissersschip. Dat gebeurt in een vaargeul voor de Rotterdamse haven. Vijf opvarenden van het vissersschip verdrinken.

- Na een aanvaring voor de Belgische kust vliegt op 3 juni 1993 de benzinetanker British Trent in brand. Negen mensen overleven het niet.

- Op 7 november 1994 wordt boven de Waddeneilanden de Urker viskotter Larissa overvaren. Zes bemanningsleden en de kapitein komen om het leven.

- Het zeiljacht Tuila vertrekt in juli 2000 uit Amsterdam, maar komt niet aan in Engeland. In de maanden erna worden vier lijken geborgen.

- Een Ouddorps vissersschip vist op 6 april 2005 voor de kust van IJmuiden een vliegtuigbom op. De bom ontploft; drie mensen komen om.

- Op 5 december 2012 zinkt autoschip Baltic Ace ten westen van Goeree-Overflakke. Dat gebeurt na een aanvaring met een containerschip. Elf opvarenden komen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl