NOS NieuwsAangepast

"Nederland innoveert niet genoeg"

De Nederlandse economie loopt achter op het gebied van groene innovatie en is daardoor weinig toekomstbestendig. Dat staat in een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Volgens de onderzoekers kan Nederland in de wereldeconomie alleen een rol van betekenis blijven spelen als er fors wordt geïnvesteerd in vergroening. Nu leunt onze economie nog op energie- en grondstofintensieve sectoren. Die maken de economie kwetsbaar, zegt het PBL.

Kleine bedrijven

De onderzoekers pleiten voor meer steun voor kleine en vernieuwende bedrijven. "Daar zit de innovatie waar je op zit te hopen", zegt PBL-directeur Hajer. "Zij komen met de ideeën waar de grote bedrijven nog niet op zijn gekomen."

Het Planbureau zegt verder dat het energie- en milieubeleid in Nederland weinig consequent is geweest. De onderzoekers trekken een vergelijking met Duitsland en Denemarken. Die landen voeren volgens hen al decennia stabiel beleid dat de ambitie om te vergroenen ondersteunt.

Buitenland

Duitsland investeert veel in duurzame energiebronnen en Denemarken is succesvol in de innovatie in het midden- en kleinbedrijf. "Dat werpt nu zijn vruchten af", zegt Hajer.

Het PBL erkent wel dat Nederland een eerste stap heeft genomen om te vergroenen, maar echte keuzes zouden niet worden gemaakt.

Het kabinet heeft acht domeinen benoemd voor 'groene groei'. De onderzoekers zeggen dat die niet allemaal even kansrijk zijn en adviseert om te kiezen voor de drie gebieden met de meeste potentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl