NOS NieuwsAangepast

"Start vernietiging wapens Syrië"

Wapeninspecteurs zijn in Syrië begonnen met het weghalen en vernietigen van chemische wapens, meldt een anonieme bron bij de Verenigde Naties.

De ontmanteling en vernietiging van alle chemische wapens in Syrië is in handen van een team van de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens.

Resolutie

Een woordvoerder van de OPCW wil het nieuws bevestigen noch ontkennen, maar verwacht dat de organisatie later vandaag met een persverklaring komt.

Het OPCW-team heeft een mandaat van de Verenigde Naties. De VN nam onlangs een resolutie over Syrië aan naar aanleiding van een chemische aanval op Damascus waarbij honderden doden vielen.

Assad

President Assad ontkent betrokkenheid bij de aanval. Maar hij ging wel akkoord met de vernietiging van het chemische wapenarsenaal om een Amerikaanse militaire operatie tegen zijn land te vermijden.

Volgens de VN-bron gaat het om de vernietiging van raketkoppen, bommen en vaste en mobiele faciliteiten om chemicaliën te mengen. Door zware voertuigen over de wapenonderdelen te laten rijden, worden de chemische wapens onklaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl