Delft aan kop in zonnerace

Door correspondent Robert Portier

De Nederlandse deelnemers aan de World Solar Challenge zijn de race uitstekend begonnen. Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft staat op de eerste plek, gevolgd door het team uit Twente. Eindhoven, dat met een gezinsauto aan de race meedoet, gaat aan kop in de zogeheten cruiser-klasse.

De World Solar Challenge is een race voor experimentele auto's die rijden op zonne-energie.

Delft pakte de leiding door het gebruik van concentrators, speciale zonnepanelen die nog meer zonlicht kunnen oppikken dan gewone panelen.

Tijdens het rijden liggen de concentrators als ballast in de auto, ze worden alleen bij tussenstops in de zon gezet. Toch levert dat zoveel extra energie op dat de auto langer met hoge snelheid kan rijden.

Voorsprong

De Nuna 7 startte als dertiende, maar pakte na ongeveer 350 kilometer de leiding. En die werd niet meer uit handen gegeven. Aan het einde van de eerste dag heeft het team uit Delft een voorsprong van 24 minuten op nummer twee Twente.

Direct na afloop van de eerste etappe vierde het team van Delft al feest. "Het is nog ver, maar deze voorsprong is veelbetekenend", zegt coureur Leslie Nooteboom.

3000 kilometer

Twente startte de race uitstekend. De 'Red Engine' kwam na 300 kilometer als eerste aan bij de verplichte tussenstop, maar moest de leiding even later afstaan. "Het is niet leuk als je wordt ingehaald, maar we maken ons geen zorgen", zegt woordvoerder Koen Sedee. "We houden ons aan onze eigen strategie, daar hebben we op lange termijn meer aan."

De auto's moeten uiteindelijk meer dan 3000 kilometer afleggen. De start is in Darwin in het noordwesten van Australië, 13 oktober is de finish in Adelaide, in het zuidoosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl