NOS NieuwsAangepast

Nieuwe $100 uitdaging vervalsers

Met een vertraging van drie jaar komt er aanstaande dinsdag een nieuw biljet van 100 dollar in omloop in de Verenigde Staten. Het biljet is wereldwijd een van de meest gebruikte betaalmiddelen en daarom geliefd bij valsemunters.

Door de inzet van high-techmiddelen is het nieuwe briefje van 100 veel moeilijker na te maken dan het oude, zegt een topman van de Amerikaanse centrale bank, de Fed.

Snufjes

Op de voorkant staat een blauwe band die er niet opgedrukt is, maar in het biljet is geïntegreerd.

Er staan minieme driedimensionale afbeeldingen op van de Liberty Bell, een van de belangrijkste symbolen van de onafhankelijkheid. De afbeeldingen vormen het cijfer 100 als je het biljet beweegt. Ook zit er meer inkt op, die bij een bepaalde lichtval van kleur verandert.

Kleine lettertjes

Op de boord van het colbert van Benjamin Franklin staat in kleine lettertjes "United States of America". Het portret van de staatsman zelf is in licht reliëf aangebracht.

Op de achterkant van het honderdje staat nog steeds Independence Hall in Philadelphia, maar nu de achterzijde van het gebouw. Ook geven de wijzers van de klok een andere tijd aan: 10.30 in plaats van 04.10 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl