NOS NieuwsAangepast

Aanval Somalië nog mysterie

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over een aanval die lijkt te zijn uitgevoerd op een doelwit van al-Shabaab in Somalië.

Buitenlandse troepen hebben vanmorgen vroeg volgens verschillende bronnen een huis in de kustplaats Barawe aangevallen, mogelijk op zoek naar een Tsjetsjeense leider van de islamitische terreurbeweging. Daarbij zou een al-Shabaabstrijder om het leven zijn gekomen.

"Britten en Turken"

Strijders van de Somalische islamitische terreurbeweging al-Shabaab zeiden tegen persbureau Reuters dat de aanvallers Britten en Turken waren. Volgens hen is een Britse commandant gedood en zijn er vier gewonden, onder wie een Turk.

Andere al-Shabaab-leden verklaarden tegenover persbureau AP dat het om Fransen en Amerikanen ging.

Volgens een Somalische nieuwssite waren er marineschepen en twee gevechtshelikopters betrokken bij de aanval.

Turkije ontkent

Turkije ontkent dat er een aanval is geweest. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken onthoudt zich van ieder commentaar.

Volgens een inwoner van Barawe braken er vlak voor zonsopgang gevechten uit. Ook een woordvoerder van al-Shabaab zegt dat Westerse troepen de aanval hebben uitgevoerd toen het nog donker was.

VS en Frankrijk?

NOS-correspondent Koert Lindijer zegt dat alleen Franse en Amerikaanse militairen in de regio de capaciteit en de mankracht hebben om een dergelijke aanval uit te voeren. "Ze hebben beide bases in het buurland Djibouti en ze hebben al eerder aanvallen uitgevoerd op hetzelfde dorpje Barawe."

Lindijer denkt dat de leiders van al-Shabaab doelwit zijn geweest en vermoedelijk ook buitenlandse strijders van al-Qaida die samenwerken met al-Shabaab. "We weten dat er ten minste vijftig buitenlandse strijders aanwezig zijn in die kampen in Zuid-Somalië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl