NOS NieuwsAangepast

Qatar-reis FNV op losse schroeven

De geplande reis van FNV Bouw naar Qatar staat op losse schroeven. De vakbond was van plan om maandag een kijkje te nemen bij de bouw van de stadions voor het WK voetbal in 2022, maar mag daar waarschijnlijk niet naar binnen, zei een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

De bond is gealarmeerd door berichten dat met name Nepalese bouwvakkers worden uitgebuit. Volgens de Britse krant The Guardian is er sprake van slechte leefomstandigheden, achterstallige betalingen en mishandeling. Ook zouden er al 44 Nepalezen tijdens de bouw zijn verongelukt.

Arbeidsomstandigheden

De FNV wil zich met vakbondsvertegenwoordigers uit achttien landen ter plekke op de hoogte stellen van de arbeidsomstandigheden.

De internationale organisatie van bouwbonden BWI heeft inmiddels te horen gekregen dat er geen gelegenheid zal zijn om in Qatar met de minister van Arbeid te praten. Ook een gesprek met een comité van de wereldvoetbalbond FIFA zit er niet in.

Druk opvoeren

FNV Bouw overlegt dit weekend met haar partners of het zin heeft om maandag alsnog naar Qatar af te reizen. Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat er van zo veel mogelijk kanten druk wordt uitgevoerd op de Qatarese autoriteiten.

De bond heeft minister Asscher van Sociale Zaken gevraagd om zich op de hoogte te laten stellen van de ontwikkelingen in Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl