NOS NieuwsAangepast

Syrië geeft OPCW weer info gifgas

Syrië heeft de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) nieuwe informatie gegeven over zijn chemische wapens. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt.

Volgens de OPCW in Den Haag wordt de nieuwe informatie nu onderzocht. De bij de OPCW aangesloten landen worden waarschijnlijk dinsdag bijgepraat.

Ook over de eerdere informatie die Syrië op 21 september naar het OPCW stuurde, zijn officieel geen mededelingen gedaan. Volgens schattingen heeft Syrië meer dan duizend ton aan onder meer sarin en mosterdgas. Het is de bedoeling dat de wapens voor 1 juli zijn vernietigd.

Vorige week nam de VN een resolutie aan waarin staat dat Syrië zijn chemische wapens moet vernietigen. De OPCW is daarvoor verantwoordelijk. Inspecteurs van de organisatie zijn momenteel in Syrië om de grootte van het arsenaal in kaart te brengen.

In augustus werd een gifgasaanval uitgevoerd in een buitenwijk van Damascus. Het regime van president Assad en de oppositie geven elkaar de schuld van die aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl