NOS NieuwsAangepast

Gevechten in Egyptische steden

In verschillende Egyptische steden zijn vanmiddag gevechten uitgebroken bij demonstraties van aanhangers van de Moslimbroederschap. Er zouden vijf mensen omgekomen zijn.

Het is niet duidelijk waar de doden vielen. Sommige bronnen zeggen dat ze vielen in Caïro, andere bronnen zeggen dat het in Assiut was.

Gevecht

In Caïro raakten duizenden aanhangers van de afgezette president Morsi in gevecht met hun tegenstanders toen ze het Tahrirplein op probeerden te komen.

Politie en leger hadden een ingang van het plein afgesloten om de Moslimbroeders tegen te houden.

Ooggetuige

De politie gebruikt traangas om de demonstranten uiteen te jagen. Een correspondent van de BBC hoorde explosies en "hevig geweervuur" in het centrum van Caïro.

Vanuit militaire voertuigen werd geschoten op betogers, zei een ooggetuige tegen persbureau Reuters.

Andere steden

Er werd ook gevochten in Egyptes tweede stad Alexandrië en in twee steden in de Nijldelta.

In de zuidelijke stad Assiut zijn vier mensen gedood, volgens medische bronnen. Het is niet bekend of zij Moslimbroeders waren of aanhangers van het leger. Reuters meldde ook dat een aanhanger van Morsi is gedood, maar het ministerie van Gezondheidszorg sprak dat tegen in een verklaring op de staatstelevisie.

Jom Kipoeroorlog

Sinds het leger in juli Morsi afzette, zijn er honderden doden gevallen in Egypte. De Moslimbroederschap is verboden en veel leiders van de organisatie zitten gevangen. Maar het grote, georganiseerde protest van vandaag laat volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn zien dat er nog steeds enig leiderschap is in de Moslimbroederschap en dat de organisatie nog niet is uitgeschakeld.

Morsi's aanhangers hebben gezegd dat ze hun demonstraties gaan intensiveren in de aanloop naar de 40-jarige herdenking van de Jom Kipoeroorlog op 6 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl