Greenpeace blij met stap minister

Greenpeace reageert verheugd op het besluit van minister Timmermans om een arbitrageprocedure te starten tegen Rusland om het Greenpeace-schip. "We zijn blij dat hij deze stap gaat zetten", zegt Sylvia Borren, de directeur van Greenpeace Nederland.

"Het zou mooier zijn als de diplomatieke weg al eerder vruchten had afgeworpen, maar deze stap maakt duidelijk dat Nederland wil dat ook rechtmatig wordt aangetoond dat het niet om piraterij gaat." De opvarenden van de Arctic Sunrise zijn in Rusland aangeklaagd voor piraterij.

Ook bij het contact met de ambassade helpt Nederland, zegt Borren. "Wij mogen niet bij de gevangenen op bezoek, maar met hulp kunnen we toch pakketten en dergelijke laten bezorgen."

Bemanningsleden

Omdat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart, moet Nederland het voortouw nemen bij het Internationale Zeerechttribunaal. "Maar de andere afdelingen van Greenpeace roepen ook hun ministers van Buitenlandse Zaken op zich aan te sluiten bij de arbitragezaak."

Greenpeace heeft van het ministerie begrepen dat Timmermans via het tribunaal ook de bemanningsleden vrij wil krijgen. Tegen de NOS zei Timmermans eerder dat het hem alleen om het schip gaat, voor de bemanningsleden wil hij de diplomatieke weg blijven bewandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl