NOS NieuwsAangepast

Actie VLM op Rotterdam Airport

Het personeel van de luchtvaartmaatschappij VLM voert actie op Rotterdam The Hague Airport. Ze protesteren tegen het ontslag van acht piloten. Alle VLM-vluchten vertrekken vandaag en in het weekend met een uur vertraging.

Volgens woordvoerder Jan van den Brink van vakbond FNV kwam het ontslag van de piloten geheel onverwacht. Onder de circa 150 personeelsleden van VLM-Nederland is er grote verontwaardiging over.

Intimiderende brief

Na de sluiting van de vestiging van VLM in Eindhoven moest er worden bezuinigd. Sinds dit voorjaar werd er overlegd tussen de bond en de vliegmaatschappij over een besparing door minder stewardessen per vlucht mee te sturen. "Daardoor zouden deze ontslagen helemaal niet nodig zijn geweest", zegt Van den Brink.

De onlangs aangetreden nieuwe directeur van VLM kiest volgens FNV voor "de harde lijn". Na de aankondiging van de acties van vandaag en dit weekend stuurde de directie een intimiderende brief naar het personeel waarin werd gedreigd met salarisinhouding.

Air France

Van den Brink sluit niet uit dat de acties volgende week overgaan in een algehele staking.

De passagiers tonen tot nu toe begrip voor de actie. Dat uur vinden ze heel acceptabel en er wordt via pamfletten en door de piloten in het vliegtuig duidelijk uitgelegd waarom er actie wordt gevoerd.

VLM valt onder Cityjet en dat is weer een onderdeel van Air France. Vanochtend werd bekend dat de Franse tak van Air France-KLM honderden piloten en cabine-personeel gaat ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl