NOS NieuwsAangepast

"Informatie op etiketten vaak onjuist"

Etiketten van voedingsmiddelen vermelden vaak onjuiste informatie. De Consumentenbond ontdekt bij bijna ieder voedingsonderzoek fouten op het etiket, meldt de organisatie.

Zo beweert Hak over een van de producten dat er geen suikers aan zijn toegevoegd, terwijl dat volgens de Consumentenbond wel zo is. Hema verkoopt pesto die 40 procent vetter en 54 procent zouter is dan op het etiket staat.

Nihil

De bedrijven nemen de etikettering niet serieus, vindt de Consumentenbond. Hak bijvoorbeeld paste dezelfde misleidende claim een paar geleden ook al toe op een ander product. Hema zegt tegen de bond zelf niet te controleren wat de leverancier op het etiket zet.

Niet alleen verkopers houden niet in de gaten of de etiketten kloppen, ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt nauwelijks toezicht. Dat komt door de bezuinigingen op de dienst, zegt de Consumentenbond, waardoor "de capaciteit van de NVWA voor het controleren van etiketten nihil is".

Meldplicht

De Consumentenbond roept minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken op te zorgen dat er weer meer geld naar de NVWA gaat, zodat de dienst zijn werk kan blijven doen.

Ook pleit de organisatie ervoor supermarkten en fabrikanten verplichte controles op echtheid van producten te laten uitvoeren. Er moet een meldplicht komen voor supermarkten en fabrikanten die gesjoemel constateren, zegt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl