NOS NieuwsAangepast

Nagel noemt vertrek Krol triest

Eerste Kamerlid en 50Plus-oprichter Jan Nagel noemt het aftreden van partijleider Henk Krol buitengewoon triest. "Hij heeft geconcludeerd dat hij politiek niet meer kan functioneren. Dat is triest voor hem en natuurlijk ook voor de partij", zei Nagel in het NOS Radio 1 Journaal.

Krol maakte vanmorgen bekend af te treden na een publicatie in de Volkskrant. De krant schrijft dat Krol als hoofdredacteur van de Gay Krant geen pensioenpremies betaalde voor zijn medewerkers.

Nagel heeft gisteren meerdere keren met Krol gesproken over de publicatie. Krol erkende in die gesprekken fouten te hebben gemaakt, zegt Nagel. "En bij een politiek leider worden die fouten natuurlijk onder een vergrootglas gelegd."

Verdediging

Krol heeft "enkele argumenten ter verdediging", zei Nagel, maar welke dat zijn zei hij niet. De senator benadrukt dat hij zelf geen oordeel over de zaak heeft, omdat hij de feiten niet kent. "Ik ga over zijn politiek functioneren, en dat heeft hij heel goed gedaan."

Het vertrek van Krol betekent volgens Nagel niet de doodsteek voor 50Plus. Bij de partij stapte afgelopen week ook al het bestuur op. Maar Krol is niet afgetreden om politieke redenen, benadrukt Nagel.

Groot verlies

"Het is een groot verlies", zei Nagel op Radio 1, "maar opkomen voor ouderen die zo benadeeld worden, daar gaat de partij mee door".

Er zal een nieuw fractielid worden aangesteld.

Onverwachts

Behalve Nagel heeft Krol kennelijk niemand ingelicht over zijn besluit om op te stappen. Het tweede Kamerlid van de partij, Norbert Klein, zei in het Radio 1 Journaal dat het nieuws zeer onverwachts kwam en dat hij Krol nog niet had gesproken.

Op de Utrechtse zender Radio M zei bestuurslid Mieke Hoek van 50Plus dat zij verbijsterd was. Ze kon het nieuws niet geloven, toen haar om een reactie werd gevraagd.

Collega-Kamerlid Bram van Ojik van GroenLinks noemde het opstappen van Krol ook onverwachts. Hij zei het te betreuren, omdat Krol "een aardige en leuke collega" was.

Volgens ouderenorganisatie ANBO is Krol er heel goed in geslaagd de belangen van ouderen op de politieke kaart te zetten. "We waren het niet altijd eens met 50Plus, maar hij heeft wel een lans gebroken voor ouderen."

Geen toelichting

De partner van Krol zegt dat Krol vandaag zijn opstappen niet verder zal toelichten in de media.

Het OM laat desgevraagd weten dat het niet afdragen van pensioenpremies in principe een strafbaar feit is. Voor zover het OM weet, zijn er geen aangiftes binnengekomen van gedupeerde werknemers die een pensioengat hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl