NOS NieuwsAangepast

VS in greep van shutdown overheid

De Verenigde Staten zijn nog steeds in de greep van de shutdown van de overheid. De Democraten en Republikeinen zijn ook op de derde dag geen stap dichter tot elkaar gekomen.

President Obama haalde tijdens een bijeenkomst in Maryland uit naar John Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden. Obama gaf hem de schuld van het feit dat de begroting nog niet is goedgekeurd. Boehner zou zich te veel laten leiden door een paar extreme leden van zijn partij.

Boehner zei op zijn beurt dat de president net zo goed kan bewegen. "Hij hoeft alleen maar wat aanpassingen te doen aan Obamacare", aldus Boehner. Hij bedoelt daarmee de nieuwe zorgwet. De Republikeinen eisen dat die wordt veranderd anders stemmen ze niet in met de begroting.

Amerikaanse media schrijven dat het stilleggen van de overheid inmiddels op allerlei gebieden te merken is. Zo'n 800.000 ambtenaren werken niet en krijgen ook niet betaald. Daardoor werd bijvoorbeeld geen onderzoek gestart naar een busongeluk met acht doden in Tennessee, de werkloosheidscijfers worden vandaag niet gepresenteerd en op de websites van de overheid wordt de informatie niet meer bijgehouden.

Schuldenplafond

De topvrouw van het IMF, Christine Lagarde, waarschuwde gisteren dat de situatie in de VS een gevaar kan zijn voor de wereldwijde economie. "De shutdown is erg, maar het onvermogen om het schuldenplafond te verhogen is veel erger", zei Lagarde. Dat laatste moet op 17 oktober gebeuren. Zo niet, dan kan de VS zijn schulden niet afbetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl