NOS NieuwsAangepast

Kardinalen: bezem door Vaticaan

De problemen bij de Romeinse curie, het bestuursorgaan van het Vaticaan, zijn zo groot dat alleen een totale schoonmaak een oplossing kan bieden. Tot die conclusie komen de acht kardinalen die paus Franciscus adviseren over de hervormingen. Er is drie dagen overlegd. Dat meldt een woordvoerder van het Vaticaan.

De kardinalen spraken onder andere over het herzien van de constitutie Pastor Bonus (De Goede Herder). Dat document is 25 jaar oud en daarin worden de taken van de curie beschreven. De kardinalen vinden de curie nu zo slecht functioneren, dat ze overwegen een heel nieuwe constitutie te schrijven.

Seksueel misbruik

Andere gespreksonderwerpen van de kardinalen zijn de rol van de vrouw en andere niet-geestelijken binnen de kerk, financiële hervormingen en de gevolgen van schandalen rond het seksueel misbruik door priesters.

Paus Franciscus heeft de afgelopen tijd meerdere commissies aangesteld om de problemen van de kerk op te lossen. De curie speelt een belangrijke rol bij de schandalen die de afgelopen jaren naar buiten kwamen.

Toekomst

Veel kardinalen vinden dat het Vaticaanse bestuursapparaat slecht functioneert en niet goed reageert op de seksschandalen in de kerk.

Morgen is de paus in Assisi. Vaticaan-watchers verwachten dat paus Franciscus daar zijn visie geeft op de toekomst van de katholieke kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl