NOS NieuwsAangepast

CDA haakt af bij begrotingsoverleg

Het CDA stapt uit het begrotingsoverleg met het kabinet. Volgens partijleider Buma is er geen basis meer om verder te praten. Het grootste bezwaar van Buma is dat het kabinet een "belastingverzwaring" van 2,7 miljard euro bijna in zijn geheel overeind laat.

"Het kabinet kiest voor pappen en nathouden, met hooguit hier en daar wat kleine verschuivingen. Dat is onverstandig", zei hij na een overleg met zijn fractie over een onderhandelingsstuk van minister Dijsselbloem.

Volgens Buma komt dit stuk te weinig tegemoet aan de alternatieven die zijn partij heeft aangedragen. Het CDA wil meer werkgelegenheid en lastenverlichting. Als het kabinet daar alsnog voor kiest, staat de deur van het CDA "altijd open".

50Plus

Ook 50Plus is uit de onderhandelingen gestapt. Volgens het Kamerlid Klein staat er niets voor ouderen in het stuk van de minister van Financiën.

GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP willen wel verder praten over het plan dat nu voorligt. Voorman Slob van de ChristenUnie zei: "Juist in het belang van die 700.000 werklozen en die gezinnen die dreigende aanslagen op hun portemonnee zien afkomen, voel ik me verantwoordelijk om in ieder geval het gesprek aan te gaan." SGP-leider Van der Staaij gebruikte soortgelijke woorden

Ook de Kamerfractie van D66 is wel bereid verder te praten, maar heeft meer tijd nodig om zich daar op voor te bereiden. Daarom wil D66 nog niet vandaag het overleg voortzetten. En dat zal ook niet meer vanavond gebeuren.

Eerste Kamer

Het kabinet onderhandelt sinds maandag met een aantal oppositiepartijen over aanpassingen van de begroting van volgend jaar. De coalitie van VVD en PvdA komt 8 zetels te kort voor een meerderheid in de Eerste Kamer en heeft de steun van één of meerdere oppositiepartijen om bijvoorbeeld 6 miljard aan extra bezuinigingen goedgekeurd te krijgen.

Het CDA had met zijn 11 zetels in de Eerste Kamer het probleem in één keer kunnen verhelpen. D66 en GroenLinks hebben allebei 5 zetels. De ChristenUnie en de SGP hebben er samen 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl