NOS NieuwsAangepast

Duizenden bereikten Europa niet

Het ongeluk met de vluchtelingenboot bij Lampedusa is niet de eerste schipbreuk met asielzoekers op de Middellandse Zee, maar niet eerder was het aantal doden en vermisten zo groot.

Sinds de jaren negentig zijn er geregeld drama´s met vluchtelingen die in wrakke bootjes de oversteek maken om in Europa een nieuw bestaan op te bouwen.

In de loop der jaren zijn zo duizenden mensen verdronken. Alleen al in 2011 zijn volgens Amnesty International zo'n 1500 vluchtelingen omgekomen. De VN telde vorig jaar 500 slachtoffers.

Droom

In de eerste helft van dit jaar zijn volgens de VN zeker veertig mensen omgekomen. Eerder deze week verdronken dertien vluchtelingen die op weg waren naar Sicilië. Ruim een jaar geleden zonken twee vluchtelingenboten, één bij Lampedusa en één bij de Turkse kust. Bij deze ongelukken vielen vele tientallen slachtoffers.

Begin jaren negentig maakten veel Albanezen de overtocht naar Italië, maar al vele jaren zijn het vooral Afrikanen die op deze manier hun droom van een toekomst in Europa waar willen maken. De vluchtelingen komen niet zelden uit streken ten zuiden van de Sahara.

Burgeroorlog

Twee jaar geleden nam de vluchtelingenstroom sterk toe onder invloed van de Arabische Lente. Vooral Libiërs en Tunesiërs zochten een veilig heenkomen in Europa.

De laatste tijd proberen Syriërs via de Middellandse Zee te ontsnappen aan de burgeroorlog in hun land. Dit jaar zijn 6000 Syriërs Italië binnengekomen.

Cijfers vluchtelingen Italië (bron UNHCR)Naar schatting zijn er in eerste helft 2013 7800 migranten en asielzoekers aangekomen in Italië.In dezelfde periode zijn naar schatting 600 aangekomen in Malta.Zo'n 6700 vluchtelingen vertrokken vanuit Libië en andere delen van Noord-Afrika. Anderen komen via Griekenland en Turkije.De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit Sub-Saharisch Afrika, met name uit Somalië en Eritrea. Maar ze komen ook uit Egypte, Pakistan en Syrië.In de eerste zes maanden van 2013 waren er 40 geregistreerde sterfgevallen.In heel 2012 waren er in totaal 500 dode of vermiste vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl