NOS NieuwsAangepast

Paus: drama Lampedusa schande

In Italië is met verslagenheid gereageerd op het vluchtelingendrama bij Lampedusa. Premier Letta omschrijft de tragedie als een "ongekende catastrofe".

De burgemeester van het eilandje omschreef de situatie als "doorlopende horror". Vice-premier Alfano is onderweg naar Lampedusa.

Paus Franciscus heeft via Twitter laten weten dat hij bidt voor de slachtoffers. In een toespraak noemde hij het drama "een schande". In juli bezocht hij Lampedusa nog. Destijds veroordeelde hij de "wereldwijde onverschilligheid" tegenover de bootvluchtelingen.

"Ondraaglijk"

Ook vanuit Rome is gereageerd. "De immense tragedie bij Lampedusa is ondraaglijk voor ieder mens", zei minister Maurizio Lupi. Oud-premier Berlusconi twittert: "We staan tegenover een drama waarin Italië totaal alleen staat."

De EU-commissaris voor regionaal beleid Johannes Hahn noemde het gebeurde een tragedie: "Zeker ook omdat er kinderen betrokken zijn. Dit is iets waarover Europa werkelijk heel verdrietig moet zijn. We moeten zien hoe we situatie kunnen verbeteren." Zijn collega Cecilia Malmström roept op om nog harder op te treden tegen mensensmokkelaars.

Verder heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, António Guterres, laten weten geschokt te zijn. Steeds vaker sterven volgens hem mensen op zee, die zijn gevlucht voor een conflict of de slechte leefomstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl