NOS NieuwsAangepast

Kritiek op vrijwilligersplan Van Rijn

Belangenverenigingen hebben kritiek op het concept-voorstel Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland heeft er moeite mee dat alle gehandicapten straks wordt gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Ouderenbond ANBO vreest dat er grote verschillen ontstaan tussen gemeenten in de manier waarop die zorgbudgetten verdelen.

In het conceptvoorstel staat dat ouderen, zieken en gehandicapten die zorg van gemeenten krijgen, straks kan worden gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Staatssecretaris Van Rijn noemt als voorbeeld een gepensioneerde boekhouder in een rolstoel die vrijwilliger wordt in het kader van de gemeentelijke schuldhulpverlening.

"Bij de boekhouding"

Directeur Gert Rebergen van de CG-raad zegt voorstander te zijn van participatie, maar noemt het voorstel niet realistisch. Hij heeft problemen met de maatregel, omdat die voor iedereen die zorg krijgt geldt.

"Iemand met lichte lichamelijke beperkingen kan ongetwijfeld helpen bij de boekhouding, maar dat is nu eenmaal niet representatief", zegt Rebergen. Ook is volgens de CG-raad nog niet duidelijk voor welke zorg straks vrijwilligerswerk wordt verwacht.

Gemeente

De ANBO zegt het principe te steunen om mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten zijn en mee te laten doen aan de samenleving. De ouderenbond is wel ongelukkig met een ander deel van het wetsvoorstel.

Volgens de ANBO mogen gemeenten straks naar eigen inzicht het zorgbudget uitgeven, waardoor er grote verschillen tussen gemeenten zullen ontstaan. De bond wil dat het Rijk regels opstelt voor de manier waarop gemeenten de zorgbudgetten beheren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl