NOS NieuwsAangepast

"VS in gevaar door shutdown"

Het platleggen van de Amerikaanse overheidsdiensten schaadt de VS en de nationale veiligheid. Dat zeggen verscheidene functionarissen bij de inlichtingendiensten.

Sinds twee dagen zitten ongeveer 800.000 ambtenaren zonder loon thuis. Bij de inlichtingendiensten, zoals de CIA, is ongeveer 70 procent van de werknemers niet aan het werk.

Volgens het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper brengt de shutdown de VS in gevaar. "Het raakt ons vermogen om het leger te ondersteunen en het buitenlands beleid uit te voeren. Hoe langer dit voortduurt, hoe groter het gevaar", zei hij tijdens een hoorzitting in de Senaat.

Bedreigingen neutraliseren

Clapper zei dat de inlichtingendiensten nog wel actief zijn om de ernstigste bedreigingen tegen Amerika te neutraliseren. Ook ondersteunen ze de troepen in het buitenland, zoals in Afghanistan.

Ook het leger heeft last van het dichtdraaien van de geldkraan. Generaal Roy Odierno zegt dat de dagelijkse werkzaamheden van het leger grotendeels niet uitgevoerd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl