NOS NieuwsAangepast

"Munitie van de ECB is bijna op"

Wat kan president Draghi van de Europese Centrale Bank doen om een nieuwe financiële crisis te voorkomen?

Draghi en de centrale-bankpresidenten uit de eurolanden zitten vanochtend bij elkaar voor hun tweewekelijkse overleg. Het laat zich raden dat het beraad vooral gaat over nieuwe bedreigingen voor het broze financiële evenwicht.

Oplossing

Zowel in Europa als in de VS steken politieke risico's de kop op: een mogelijke regeringscrisis in Italië, moeizame onderhandelingen in Berlijn over de kabinetsvorming en de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid. En dichter bij huis: er zit weinig schot in de begrotingsbesprekingen in Den Haag.

Deze keer heeft Draghi niet zo veel mogelijkheden meer, zegt ING-econoom Carsten Brzeski. "Zijn munitie is bijna op, de oplossing moet van de politiek komen."

Beetje rust

Het weinige dat de ECB kan doen, is een verdere verlaging van de rente. Om de Europese economie te helpen, heeft de bank in Frankfurt lenen goedkoper gemaakt door het rentepeil afgelopen voorjaar op het historisch lage peil van 0,50 procent te brengen.

"In theorie kan de rente naar 0,25 procent worden verlaagd en zelfs naar 0, maar dat zal vandaag niet gebeuren", zegt Brzeski.

Een andere mogelijkheid die ECB nog heeft is om, net als eerder, meer geld in omloop te brengen. "Dat kan een beetje rust brengen, maar het is niet meer dan symptoombestrijding", zegt Brzeski.

Failliet

Geluk bij een ongeluk is dat de politieke onzekerheden tot nu toe niet hebben geleid tot onrust op de beurzen. Brzeski: "Logisch is dat niet. Kennelijk zijn de financiële markten aan alles gewend."

Brzeski voorziet dat de beurzen het er níet bij laten zitten, als politiek Washington over ruim twee weken de volgende hobbel niet kan nemen, namelijk de onderhandelingen over een verhoging van het schuldenplafond. Brzeski: "In dat geval is de VS technisch failliet en dat zal zeker tot een beursreactie leiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl