NOS NieuwsAangepast

Teeven: voor straf naar school

Rechters moeten de bevoegdheid krijgen om jongeren die de fout in zijn gegaan naar school te sturen, in plaats van een celstraf op te leggen. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

De maatregel moet gelden voor jongeren die worden veroordeeld voor relatief lichte vergrijpen, zoals winkeldiefstallen en vandalisme. Wie zich niet aan de voorwaarden houdt, moet alsnog naar de cel. Ook bij zwaardere delicten is het verplichte onderwijs mogelijk, maar dan moet de jongere de lessen in de gevangenis volgen.

De staatssecretaris verwacht dat jaarlijks 375 tot 500 jongeren via het strafrecht een diploma kunnen halen. Hij hoopt dat ze daarna niet opnieuw de fout ingaan en dat hun kansen op werk worden vergroot.

Marcouch

Het plan voor onderwijs als alternatief voor de cel komt van PvdA-Kamerlid Marcouch. Hij werkte voor zijn politieke carrière met straatjongeren in Amsterdam. Volgens Marcouch komen werkloze en ongeschoolde jongeren vaker in aanraking met politie en justitie.

De PvdA'er zegt dat onderwijs voor zulke jongeren de enige manier is om uit de criminaliteit te komen. "Ik denk dat het ontzettend belangrijk is voor de veiligheid in de buurten. Ik hoop dat de buurtbewoners er blij mee zijn dat die jongens uit die wijken worden gehouden en dat ze inzien dat ze een kans krijgen", zegt Marcouch.

Het wetsvoorstel is uitgewerkt samen met scholen en jeugdreclassering. De duur van de maatregel is maximaal twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl