NOS NieuwsAangepast

Gesprekken zorginkoop op scherp

De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de zorg van volgend jaar dreigen te mislukken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) schrijft in een brief aan de leden dat de voorstellen van sommige zorgverzekeraars zo laag zijn, dat ziekenhuizen onmogelijk de financiële exploitatie rond kunnen krijgen.

In de brief, die in handen is van de NOS, schrijft de NVZ ook dat de ziekenhuizen onmogelijk kunnen tekenen voor de voorstellen.

Ziekenhuizen klagen dat verzekeraars tussen de 7 en 15 procent op de zorgkosten willen korten. Een enkele maatschappij wil meer dan 20 procent snijden in de budgetten.

Zorgakkoord

In juli werd afgesproken dat de zorgkosten volgend jaar met maximaal 1,5 procent mogen stijgen. De NVZ zegt dat de biedingen zo sterk afwijken van die afspraak, dat er op korte termijn waarschijnlijk geen akkoord wordt gesloten.

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt in vakblad Medisch Contact dat de verzekeraars een maatschappelijk belang dienen door scherp in te kopen. Volgens ZN moeten verzekeraars de premies laag houden.

Onderhandelingen

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nu over de zorg die volgend jaar geleverd moet worden. Elke zorgverzekeraar sluit met elk afzonderlijk ziekenhuis een zogenoemd inkoopcontract. Daarin wordt bepaald hoeveel zorg het ziekenhuis moet leveren aan de klanten en tegen welke prijs dat gebeurt.

Die onderhandelingen moeten op 1 november klaar zijn. De verzekeraars kunnen dan tijdig bekendmaken op welke zorg hun klanten kunnen rekenen. Als er geen contract is, kunnen ziekenhuizen een zogenoemd passantentarief hanteren. Dat kan hoger liggen dan het bedrag dat wordt vergoed uit de verzekering.

Bovengrens

De NVZ kondigt in de brief aan dat minister Schippers van Volksgezondheid wordt ingeschakeld. Volgende week krijgt Schippers op een NVZ-ledenvergadering te horen wat de ziekenhuizen dwars zit. Ook is een meldpunt geopend waar ziekenhuizen hun klachten kwijt kunnen.

Andre Rouvoet, voorman van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat de ziekenhuizen ten onrechte menen dat ze recht hebben op een groei van 1,5 procent. Voor de zorgverzekeraars is dit percentage de bovengrens voor de hele sector.

Bij een dalende zorgvraag is het volgens hem de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars om minder zorg in te kopen, zo zei hij vandaag op een congres van medisch specialisten in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl