NOS NieuwsAangepast

Senaat onderzoekt eigen integriteit

De Eerste Kamer gaat een commissie van zeven senatoren onderzoek laten doen naar de eigen integriteitsregels. Aanleiding is een kritisch rapport van de Raad van Europa, onder meer over nevenfuncties van politici.

Het Eerste Kamerlidmaatschap is een parttime baan en alle senatoren vervullen daarnaast andere functies. Zo is D66'er Roger van Boxtel CEO bij zorgverzekeraar Menzis. CDA-kopstuk Elco Brinkman was lange tijd voorman van Bouwend Nederland. PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth is bestuursvoorzitter van GGZ Nederland.

Nevenfuncties

De Raad van Europa concludeerde afgelopen zomer dat er voor Nederlandse Kamerleden weinig regels zijn rond het uitoefenen van nevenfuncties, het aannemen van giften en contacten met lobbyisten.

In het rapport staat de aanbeveling aan zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer om een gedragscode op te stellen. De fractievoorzitters in de Eerste Kamer hebben daarom besloten om een commissie te laten onderzoeken of er nieuwe regels moeten komen. Daarbij zal ook specifiek gekeken worden naar de nevenfuncties van senatoren.

Barth zegt: "Wij verdienen allemaal ons geld buiten de politiek. Tegelijkertijd is het erg belangrijk dat elke Nederlander erop kan rekenen dat met die combinatie van functies op een integere manier wordt omgegaan".

Transparantie

De SP vindt het belangrijk dat er juist nu er veel aandacht is voor de Eerste Kamer vanwege de minderheid van het kabinet goed wordt gekeken naar de eigen regels. SP-senator Vliegenthart zegt: "Je ligt onder het vergrootglas en dan is het belangrijk je eigen huishouding goed op orde te hebben. De Raad van Europa zegt dat de transparantie in het geding is en dat er daarom een gedragscode moet komen. Dat is een goede aanleiding om dat uit te voeren".

Ook de VVD vindt het goed dat er opnieuw naar de eigen regels wordt gekeken, maar weet nog niet of aanpassing van de regels uiteindelijk noodzakelijk is. "Maar er is veel discussie over en er bestaan veel vragen, dus het is goed om een en ander weer eens op een rij te zetten", aldus senator De Grave.

De commissie wil haar conclusies binnen enkele weken presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl