NOS NieuwsAangepast

Invallen om antibiotica kippensector

In een langlopend onderzoek naar fraude met antibiotica in de kippensector is beslag gelegd op auto's, woningen, bedrijfspanden en bankrekeningen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een bedrag van 650.000 euro.

Er is beslag gelegd bij de twee hoofdverdachten. Het zijn een handelaar in pluimvee uit Groningen en een leverancier van voedingssupplementen voor vee uit Overijssel. De invallen zijn gedaan door de Nederlandse warenautoriteit (NVWA).

Zij werden in 2011 al aangehouden op verdenking van illegale handel in antibiotica, de levering en het gebruik ervan. De rechtszaak tegen de twee loopt nog.

Gevaar volksgezondheid

Niet-geregistreerde antibiotica zijn verboden, omdat de ongecontroleerde toepassing ervan gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Als mensen of dieren een antibioticum krijgen dan gaan bacteriën die gevoelig zijn voor de werking van dat middel dood.

Andere bacteriën die toevallig een enzym bij zich hebben dat hen ongevoelig maakt voor de werking van het gebruikte antibioticum, kunnen zich dan gemakkelijk vermenigvuldigen door het wegvallen van de concurrentie van de gedode bacteriën. Zo ontstaat en verspreidt antibioticaresistentie zich.

Als mensen vlees eten of bereiden met resistente bacteriën erop, dan kunnen zij die bacteriën binnenkrijgen. Als zo'n resistente bacterie vervolgens een infectie veroorzaakt, dan is die moeilijker of soms nauwelijks te bestrijden met antibiotica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl