NOS NieuwsAangepast

"Nieuwe wet maakt bijbaantje duur"

De nieuwe Wet Minimumloon die op 1 januari moet ingaan heeft waarschijnlijk invloed op tienduizenden mensen met kleine baantjes en opdrachten. De wet is bedoeld ter bescherming van postbezorgers, maar kan slecht uitpakken voor andere werknemers.

Minister Asscher wil dat iedereen recht heeft op minimumloon, zonder uitzondering. "Dat is duidelijk voor iedereen en een teken van beschaving. We moeten in de wet iets regelen tegen onderbetaling", zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uitzondering verdwijnt

Maar de nieuwe wet kan tot gevolg hebben dat bepaalde mensen te duur worden. Kleine klusjes als grasmaaien en oppassen kunnen duurder worden als de uitzondering hiervoor uit de wet verdwijnt. Ook kunnen de 'inhuurders' strafbaar zijn als ze te weinig betalen.

Ook het stukloon dat bezorgers van huis-aan-huiskranten en folders nu krijgen, zal door de nieuwe wet verdwijnen. "Een gemiddelde folderwijk waar je anderhalf uur per dag over doet, betaalt nu zo'n 7 euro, ongeacht je leeftijd. De oudere bezorgers worden door de nieuwe wet drie keer zo duur," zegt Yme Pasma, directeur bij PostNL en voorzitter van de belangenvereniging van mailingbedrijven.

"Doorgeslagen regelgeving"

Volgens Pasma lopen zo'n 15.000 werknemers het risico hun bijbaantje te verliezen: "Dat werk verdwijnt niet, maar de bijbaantjes gaan allemaal naar jongeren van 13 tot 17 jaar. De mensen die nu bijvoorbeeld hun AOW wat aanvullen worden te duur."

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil dat minister Asscher een uitzondering in de wet opneemt voor kleine baantjes. "Ik begrijp dat minister Asscher de postbezorgers wil beschermen. Maar als je kijkt naar de gevolgen voor andere situaties dan kun je hier wel spreken van doorgeslagen regelgeving." Ook de VVD en de PVV zetten vraagtekens bij het schrappen van de uitzondering.

Of er ook een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de uitzondering moet donderdag tijdens het Kamerdebat blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl