NOS NieuwsAangepast

Autoverkoop sterk gedaald

In de eerste drie kwartalen van 2013 zijn bijna 30 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tot nu toe werden er 301.331 auto's verkocht in 2013. Dat is nog minder dan in dezelfde periode in 2009, wat het slechtste jaar voor de autohandel in 40 jaar was. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag.

Lichte toename

De Bovag verwacht dat de autoverkopen voor 2014 weer licht zullen toenemen. Woordvoerder Paul de Waal: "Het blijft natuurlijk een prognose, maar het is gebaseerd op onze kennis en gegevens uit de markt. Het vertrouwen in de huizenmarkt neemt toe en vandaag was het nieuws dat het met de industrie beter gaat."

Ook zijn de auto's die na de eerste crisis in 2010 en 2011 gekocht zijn aan vervanging toe. "We verwachten dat mensen niet met die aankoop wachten."

Nog snel auto kopen

Ook voor de laatste maanden van dit jaar verwacht de Bovag nog een toename in de verkopen. "Er zijn veel nieuwe belastingregels per 1 januari 2014 en we verwachten dat mensen voor die tijd nog snel een auto willen kopen."

De Volkswagen Up! is de best verkochte auto van 2013 tot nu toe. Volkswagen had in de eerste drie kwartalen een marktaandeel van 12,3 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl