NOS NieuwsAangepast

OPCW-inspecteurs in Syrië

Inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zijn aangekomen in Syrië. Ze zijn vanuit Libanon de grens overgestoken en gaan erop toezien dat de chemische wapenvoorraad van Syrië wordt vernietigd.

Syrië heeft de OPCW een lijst overhandigd van zijn chemische wapens. De komende dagen zullen de inspecteurs waarschijnlijk overleg hebben met de autoriteiten over deze lijst en over veiligheidsmaatregelen. De inspecties zelf volgen daarna.

Resolutie

De VN-Veiligheidsraad nam vorige week een resolutie aan die voorziet in de vernietiging van Syriës chemische wapens. De stemming volgde op een akkoord tussen de VS en Rusland. Het is de bedoeling dat alle chemische wapens in de zomer van volgend jaar zijn vernietigd.

Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken liggen 7 van de 19 chemische wapenvoorraden in gebieden waar gevochten wordt.

Volgens schattingen heeft Syrië meer dan duizend ton aan onder meer sarin en mosterdgas. Bij de aanval van 21 augustus in een buitenwijk van Damascus is volgens VN-inspecteurs het zenuwgas sarin gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl