NOS NieuwsAangepast

Verzet tegen komst O-Europeanen

Door redacteur Jikke Zijlstra

De komende 5 jaar moeten er in Nederland bijna 31.000 extra verblijfplaatsen komen voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Maar het kost gemeenten, investeerders en werkgevers grote moeite om dat voor elkaar te krijgen, onder meer vanwege verzet van burgers.

Dat blijkt uit een brief die minister Blok aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Niet alleen omwonenden, ook gemeenten zelf zijn soms huiverig voor grootschalige opvang.

Extra plekken

In negen regio's spraken corporaties, gemeenten, provincies en het Rijk vorig voorjaar af om meer en betere woningen voor arbeidsmigranten te bouwen. Te vaak wonen buitenlandse werknemers in te kleine of gevaarlijke onderkomens, waar ze te veel huur voor betalen. Anderhalf jaar later hebben de regio's becijferd dat er de komende vijf jaar 30.900 verblijfplaatsen bij moeten komen.

Volgens Blok ligt een aantal regio's goed op koers, zoals Haaglanden en West-Brabant. Zij weten hoeveel extra plekken er nodig zijn en waar concrete projecten worden opgeleverd of in aanbouw zijn. Maar Blok maakt zich zorgen over de voortgang in sommige andere regio's.

Hotel

In Holland Rijnland (onder meer Leiden) "lijkt het alsof de gemeenten wel de lusten, maar niet de lasten van de aanwezigheid van arbeidsmigranten willen dragen", schrijft Blok. In Noord-Holland-Noord zijn nog geen afspraken gemaakt omdat er vrees zou zijn voor weerstand onder de bevolking. De situatie in de regio's Eindhoven en Rotterdam noemt Blok zorgelijk.

Afgelopen voorjaar kwamen in Etten-Leur 400 bewoners succesvol in opstand tegen het plan van uitzendbureau Good Morning om een manege om te bouwen tot onderkomen voor arbeidsmigranten. In de Noordoostpolder wisten inwoners van het dorp Bant deze zomer via de rechter te voorkomen dat een pand werd verbouwd tot hotel voor arbeidsmigranten. De regio's krijgen van de minister tot eind dit jaar de tijd om alsnog met concrete plannen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl