NOS NieuwsAangepast

"Tea Party schuld van shutdown"

In de Verenigde Staten is direct na de 'government shutdown' het aanwijzen van schuldigen begonnen. Veel vingers wijzen naar de Tea Party, een groep conservatieve Republikeinen.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, sprak van "the Tea Party shutdown". "Dit is een luxe die we ons niet kunnen veroorloven."

Obamacare

Volgens NOS-correspondent Wessel de Jong gaat het maar om een klein groepje binnen de Republikeinse partij dat een akkoord over de begroting heeft tegengehouden. Daarbij is volgens hem belangrijk dat er volgend jaar tussentijdse parlementsverkiezingen zijn. Bij die 'midterm elections' hebben de Republikeinse parlementariërs niet zozeer iets te vrezen van de Democraten, maar veel meer van Republikeinse tegenkandidaten op de rechtervleugel van de partij.

Daar komt volgens De Jong bij dat rijke lobbygroepen, van wie het het campagnegeld moet komen, sterk gekant zijn tegen Obama's zorgwet. Ze hebben druk uitgeoefend om alleen met de begroting in te stemmen als een deel van 'Obamacare' wordt geschrapt.

Reacties

Wessel de Jong denkt niet dat de kiezers de Republikeinse kandidaten zullen afrekenen op de impasse die nu is ontstaan. "Ze komen uit dieprode, diep-Republikeinse districten. Daar worden ze alleen maar toegejuicht", zo vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoe lang de shutdown gaat duren is lastig te zeggen. President Obama zal het aan de Republikeinen overlaten om een poging te doen alsnog een akkoord te sluiten, verwacht Wessel de Jong. Daarbij is van belang hoe de reacties zullen zijn, van het publiek en ook van de financiële markten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl