NOS NieuwsAangepast

4000 bezuinigingsvoorstellen zorg

Bijna 4000 mensen hebben gereageerd op de oproep van minister Schippers om mee te denken over welke behandelingen uit het zorgverzekeringspakket kunnen. De minister hoopte zo bezuinigingsideeën op te doen.

Ruim 800 meldingen gingen echt over het basispakket. Ze kwamen van burgers, maar ook van beroepsorganisaties en andere partijen.

De meeste suggesties gaan over zwangerschapszorg. Zo zeggen veel mensen dat zij er geen gebruik (meer) van maken en daar dus niet aan willen meebetalen. Kinderen krijgen is, anders dan een ziekte, een keuze en de kosten moeten dus voor eigen rekening komen, vinden zij.

Aternatieve geneeswijzen

Een andere uitschieter is er bij de alternatieve geneeswijzen. Velen willen dat deze zorg in het basispakket wordt opgenomen. Uit de suggesties blijkt dat een aantal organisaties voor alternatieve zorg hun achterban hebben opgeroepen om te reageren op de oproep van minister Schippers.

Ook gingen er veel inzendingen over levensstijl. De melders vinden dat patiënten met een ziekte die komt door hun ongezonde leefwijze niet gedekt moet worden door het basispakket. Voorbeelden die genoemd worden zijn overgewicht, roken, comazuipen of het beoefenen van een gevaarlijke sport. Ook vinden veel mensen dat de behandeling voor stoppen met roken niet langer vergoed moet worden.

College voor Zorgverzekeringen

Schippers gaat de ideeën die zijn binnengekomen voorleggen aan het College voor Zorgverzekeringen. Daarna bekijkt de minister of de suggesties gebruikt kunnen worden om de bezuinigingen verder in te vullen.

Het kabinet sloot na de oproep van Schippers een akkoord met huisartsen en andere zorginstanties. Daardoor werd voor 1,2 miljard euro aan vereiste bezuinigingen al ingevuld. Er moet nu nog zo'n 300 miljoen worden gesneden in het basispakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl