NOS NieuwsAangepast

Timmermans handhaaft prijs

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bakzeil gehaald in de Tweede Kamer met zijn plan om de Mensenrechtentulp te vervangen door een innovatieprijs.

Een ruime Kamermeerderheid wil dat de Mensenrechtentulp, een prijs voor mensen die met grote risico's de mensenrechten verdedigen, blijft bestaan. Timmermans mag de onderscheiding wel een beetje moderniseren.

In zijn mensenrechtennota 'Respect en recht voor ieder mens' kondigde de minister voor de zomer aan dat hij de prijs voortaan wilde bestemmen voor "innovatieve mensenrechtenprojecten".

Sociale media

In een debat maakte de Tweede Kamer hem vandaag duidelijk dit geen goed idee te vinden. Ook mensenrechtenactivisten die in moeilijke omstandigheden hun werk doen, moeten er voor in aanmerking kunnen blijven komen. En de naam van de prijs en bijbehorende bedrag moeten blijven, zei de Kamer.

Timmermans legde zich daarbij neer. Maar hij houdt er wel aan vast dat de prijs ook toegekend moet kunnen worden aan organisaties de mensenrechten proberen te verbeteren op een vernieuwende manier, met name via internet en sociale media. Over een jaar wordt gekeken of de vernieuwing heeft gewerkt.

De mensenrechtentulp is vijf jaar geleden ingesteld door toenmalig minister Verhagen. De prijs bestaat uit een beeldje en een bedrag van 100.000 euro en is inmiddels vijf keer uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl