NOS NieuwsAangepast

VS: En anders gooien we de overheid op slot

Afgelopen week was een pittige voor Rutte en consorten. Als ze niet aan de eisen van de oppositie voldoen, gaat hun beleid niet door. De oplossing: minister Dijsselbloem gaat bij de oppositie op de koffie. In Amerika zetten ze zwaarder geschut in. Daar dreigt de oppositie de overheid op slot te gooien, een zogeheten 'shutdown'.

Foto: EPA

Wat betekent het?

In de Amerikaanse wet staat dat alle niet-essentiële overheidsdiensten moeten sluiten, wanneer de begroting voor een bepaalde deadline niet rond is. De deadline voor die begroting ligt op vannacht 12 uur. Feitelijk houdt dit in dat vanaf morgen meer dan 800.000 ambtenaren werkloos thuis zitten tot er een begroting is. Andere ambtenaren, zoals de politie, de brandweer en het leger worden wel gewoon uitbetaald.

Waarom gebeurt het?

Het grote pijnpunt in de politieke strijd is ObamaCare. De Republikeinen hebben al meer dan veertig keer geprobeerd de wet terug te draaien. De laatste poging kwam van senator Ted Cruz, die 21 uur lang speechte om zo zijn boosheid te laten blijken. The Daily Show besteedde uitgebreid aandacht aan de poging van de Senator.

Zoals de Nederlandse regering geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, heeft de regering in Amerika geen meerderheid in het Congres. Daarom heeft Obama voor de goedkeuring van zijn begroting ook stemmen van de Republikeinse partij nodig. Door ObamaCare en de geringe bezuinigingen weigeren de Republikeinen dat te doen.

De Republikeinen hebben daarom een tegenbegroting gemaakt, die is aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Maar hier werkt Obama niet aan mee. Hij viel deze begroting afgelopen zaterdag vol aan in zijn wekelijkse speech en laat weten de tegenbegroting niet te gaan uitvoeren. Omdat er ook nog geen onderhandelingen zijn gestart lijkt een compromis ver weg.

Ook in 2011 dreigde de oppositie met een 'shutdown', maar toen werd vlak voor de deadline een akkoord bereikt tussen regering en oppositie.

Wat zijn de gevolgen?

Het op slot gooien van de overheidsvoorzieningen is een extreme maatregel. Toch is het al zeventien keer eerder gebeurd. De laatste keer, in december 1996, was ook de langste 'shutdown'. Toen konden ambtenaren 21 dagen lang thuis blijven, omdat de Republikeinen in de clinch lagen met president Clinton. De Republikeinen dienden net als nu een tegenbegroting in, die werd afgewezen door de president. En ja, ook deze keer was het pijnpunt de zorgwetgeving.

De schade van die 'shutdown'? Iedere dag werden meer dan 200.000 paspoortaanvragen en bijna 30.000 buitenlandse visa-aanvragen niet verwerkt. Volgens economen kostten de 21 dagen in 'shutdown' de Amerikaanse economie ongeveer 3,7 miljard dollar.

Wat de gevolgen van deze 'shutdown' precies zijn is onduidelijk, omdat de gevolgen telkens verschillen. In dit filmpje legt Tom Foreman van CNN kort uit wat mensen zouden kunnen merken van de gesloten voorzieningen. Een lijst met mogelijke gevolgen van het overheidsslot vind je hier.

Het is nog altijd niet zeker dat de overheid op slot gaat. Amerika-correspondent Wouter Zwart ziet wel veel signalen voor een 'shutdown'.

Huis stemt ook voor doorbetaling van strijdkrachten, in geval regering 'op slot' gaat. Nog een signaal dat dat slot steeds dichterbij komt. Wouter Zwart (@WouterZwart) September 29, 2013

Later deze maand komt Amerika ook weer in de buurt van een nieuwe 'fiscal cliff'. Wanneer er voor die tijd geen akkoord is over de begroting volgen er automatisch keiharde bezuinigingen. Het is dus extra belangrijk dat de twee partijen het eens worden. In januari werd de fiscal cliff nog ontweken.

Met andere woorden, als ze er níet uitkomen, gaat deze pandawebcam van de National Zoo, dus publiek, om middernacht Amerikaanse tijd op zwart.

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl