NOS NieuwsAangepast

"Jeugdzorg Ruben, Julian adequaat"

De dood van de broertjes Ruben en Julian in Zeist is de jeugdzorg- en gezondheidsinstellingen niet te verwijten. De zorg is niet perfect gegaan en er zijn verbeterpunten, maar al met al was de zorg voldoende. Dat is de conclusie van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een uitgebreid onderzoek.

Wel ziet de inspectie dat er bij problematische scheidingen, zoals die waarin de ouders van de broertjes verwikkeld waren, weinig effectieve methoden zijn om kinderen te helpen. Veel van de problemen liggen buiten het bereik van de jeugd- en gezondheidszorg.

Vechtscheidingen

De Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg pleiten daarom voor betere richtlijnen voor het omgaan met zogeheten vechtscheidingen. Een team van rechters, advocaten, hulpverleners, ouders en kinderen zal zich hier nog over buigen. Volgend voorjaar rapporteren zij daarover aan de Tweede Kamer.

Drie betrokken instanties, Bureau Jeugdzorg Utrecht, de jeugdzorginstelling Timon en de Raad voor de Kinderbescherming, moeten elk op een paar punten verbeteren. Het gaat dan met name over het beter opvolgen van protocollen en die eventueel aanpassen. Ook moet er aan ouders en kinderen beter duidelijk gemaakt worden wat zij van de instelling kunnen verwachten.

Tien instanties

Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist waren bijna twee weken vermist, tot hun lichamen 19 mei van dit jaar werden gevonden in een sloot bij Cothen. De broertjes zijn waarschijnlijk door hun vader om het leven gebracht. De man heeft daarna zelfmoord gepleegd. Uit een reconstructie van NRC Handelsblad bleek dat tien instanties zich met het gezin bezighielden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl