NOS NieuwsAangepast

RvS zeer kritisch over enkelbanden

De Raad van State is zeer kritisch over de plannen van staatssecretaris Teeven met elektronische detentie. Bronnen bevestigen een bericht daarover van De Telegraaf.

Teeven wil gedetineerden aan het einde van hun straf naar huis sturen met een enkelband. In het advies van de Raad van State staat volgens de krant dat het plan slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk is.

Helft straf

Nu krijgen gedetineerden aan het einde van hun straf steeds meer verlof en begeleiding om aan het leven in de maatschappij te wennen. In de nieuwe plannen kunnen ze bij goed gedrag al na de helft van hun straf naar huis met een enkelband.

Door het gebrek aan begeleiding zouden ex-gevangenen weer eerder op het slechte pad kunnen raken. Volgens De Telegraaf kan de Raad van State zich niet aan de indruk onttrekken dat Teeven de enkelband slechts voor het geld invoert. Het zou een bezuiniging van 16 miljoen euro moeten opleveren.

Bezuiniging

Het is volgens de Raad maar de vraag of die bezuiniging wordt gehaald.

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op de plannen met elektronische detentie. Teeven wilde oorspronkelijk hele gevangenisstraffen vervangen door elektronisch toezicht. Dat voorstel moest hij onder druk van de Tweede Kamer intrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl