NOS NieuwsAangepast

Turkije komt Koerden tegemoet

De Turkse premier Erdogan heeft politieke hervormingen aangekondigd waarmee minderheden als Koerden meer rechten krijgen.

Erdogan denkt erover na om de kiesdrempel van tien procent te verlagen. Daarmee wordt het makkelijker voor Koerdische en andere kleine partijen om een zetel in het parlement te krijgen. Ook wordt het toegestaan om in andere talen dan het Turks campagne te voeren. Verder mag op privéscholen les worden gegeven in andere talen.

Sceptisch

In Turkije werd lange tijd uitgezien naar deze hervormingen. Ze worden gezien als een belangrijk onderdeel van de poging om een eind te maken aan het al dertig jaar durende conflict tussen de regering en de Koerdische rebellen.

De Koerden reageren sceptisch op de voorstellen, zegt correspondent Bram Vermeulen. "Er is bijvoorbeeld niets gezegd over de terreurwetgeving, op basis waarvan veel Koerden vastzitten." Ook zijn ze er ontevreden over dat Erdogan nog geen concrete voorstellen heeft gedaan over de hoogte van de kiesdrempel.

Hoofddoeken

Een ander voorstel van de Turkse regering is om het verbod op het dragen van hoofddoeken door vrouwen in overheidsdienst af te schaffen.

De nieuwe regels gaan overigens nog niet gelden voor de rechtspraak en binnen de krijgsmacht. Het afschaffen van het hoofddoekenverbod is een langgekoesterde wens van Erdogans AK-partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl