NOS SportAangepast

De status van Jeffrey Wammes

Waarom is Jeffrey Wammes zo belangrijk voor het Nederlandse turnen? Kort gezegd: zonder Wammes kan de Nederlandse ploeg teamkwalificatie voor de Olympische Spelen van 2016 vergeten. Dat klinkt misschien overdreven, maar het is zo goed als de realiteit.

door Vlado Veljanoski

Ook al vallen zijn prestaties op de grote toernooien de afgelopen jaren tegen, hij verovert wel regelmatig medailles tijdens wereldbekerwedstrijden. In 2007 behaalde hij in Amsterdam zijn laatste EK-medaille (brons op sprong). Zijn hoogste WK-klassering dateert ook alweer van 2007. In Stuttgart werd hij vijfde aan de rekstok.

Wammes debuteerde in 2003 op de WK in Anaheim. Antwerpen 2013 had zijn achtste wereldkampioenschappen kunnen zijn, maar door een achillespeesblessure moest hij afzeggen. Hij heeft al ruim twee maanden last van de kwetsuur die de laatste week weer flink opspeelde. "Ik voelde ineens meer stijfheid bij de spierpeesovergang en er zit nu ook vocht tussen", zegt Wammes tegen de NOS.

Afgeremd

De turner zou in Antwerpen deelnemen op sprong en vloer. Hij is behoorlijk teleurgesteld dat hij de WK moet missen. "Ik had hier heel graag willen turnen, maar ik begrijp dat het met dit advies van de begeleidende staf niet verantwoord is", aldus Wammes, die zich afgeremd voelt. Als het aan hem lag, had hij gewoon met pijnstillers geturnd.

Nederland kent bij het mannenturnen vooral de individuele successen van Yuri van Gelder en Epke Zonderland. De missie van bondscoach Mitch Fenner is echter om op de Spelen van Rio in 2016 ook een teamprestatie neer te zetten. Met zes turners. Dat wil zeggen: bij de beste twaalf landen van de wereld horen. De bondscoach vindt de huidige situatie van Wammes medisch onverantwoord en te risicovol om in actie te komen.

Cruciaal

Dat heeft een reden. In Antwerpen strijden de turners om individuele toestelfinales en de meerkampfinale. Volgend jaar is er in China een WK voor landenteams. Op dat toernooi moet het Nederlands team als ploeg bij de beste 24 landen eindigen. Om een jaar later in 2015 bij de WK startbewijzen voor de Spelen veilig te stellen.

Op de WK's voor landenteams tellen per ploeg vier scores per toestel. Het komt hier op neer: Wammes turnt meestal vijf of zes toestellen. Hij haalt hoge scores op bijna alle onderdelen, met uitschieters op sprong en vloer. Die punten zijn voor het Nederlands team van cruciaal belang.

Het is verstandig dat Wammes dit WK laat schieten. Nu hoeft het nog niet te gebeuren, terwijl zijn achillespeesblessure wel zou kunnen verslechteren. In het allerergste geval ligt hij er dan zes tot negen maanden uit. Daarna nog herstellen en op tijd fit worden, daar zit niemand op te wachten. De huidige situatie ontneemt Fenner veel stress en zorg.

2014

Deze WK in België missen, in een na-olympisch jaar, is geen probleem. Wammes moet er volgend jaar staan. Daar moet hij met zijn kwaliteiten het Nederlands team helpen, dan is hij nodig en kan hij niet gemist worden. Dat is de status van Jeffrey Wammes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl