NOS NieuwsAangepast

Vaker salaris inleveren door crisis

Van de werkgevers in Nederland heeft 4 procent dit jaar aan het personeel gevraagd om salaris in te leveren. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot en salarisverwerker ADP onder personeelsmanagers. Het is een trend die volgens de onderzoekers al een paar jaar gaande is.

Vakcentrale FNV vindt dit een slechte ontwikkeling. "Dit is natuurlijk niet goed. Hiermee ondermijn je CAO-afspraken", zegt voorzitter Ton Heerts in het NOS Radio 1-journaal.

De meeste loonoffers werden gevraagd in de bouw (17 procent), bij advieskantoren (9 procent) en bij transportbedrijven (9 procent).

Lagere functie

Ook vragen steeds meer Nederlandse bedrijven aan hun werknemers om een lagere functie te bekleden. Bij 28 procent van de bedrijven wordt deze demotie al toegepast en bij 15 procent zijn ze dat nog aan het onderzoeken.

Demotie hoeft niet te betekenen dat het salaris omlaag gaat. Het kan ook zijn dat het salaris bevroren wordt, zegt onderzoeker Hans van der Spek van Berenschot.

Verder wordt door werkgevers gesnoeid in financiële extraatjes, zoals reiskostenvergoeding, studiekostenvergoeding, verlofregeling, collectief pensioen, jubileumuitkering, ziektekostenverzekering en thuiswerkvergoeding.

Tijdelijk

Werkgevers en werknemers gaan er vaak vanuit dat de maatregel tijdelijk is, tot het moment dat het weer beter gaat met het bedrijf.

Van der Spek betwijfelt of die verwachting reëel is. Volgens hem gaat het misschien pas beter met bedrijven als ze efficiënter werken of andere producten of diensten leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl