NOS VoetbalAangepast

Verbeek wilde confrontatie aangaan

Toen Gertjan Verbeek zaterdag van Toon Gerbrands te horen kregen dat hij bij AZ "op ramkoers" lag, wilde de trainer de confrontatie met zijn spelers aangaan. "De spelersgroep wilde dat echter niet", zei hij zondagavond in NOS Studio Voetbal.

"De spelersgroep gaf aan dat ze niet het idee hadden dat dat op korte termijn iets zou veranderen. Vaak gaat het dan om de belangrijke spelers. Maar ik heb het ook alleen maar van horen zeggen. Ik heb de spelers niet gesproken, dat heeft de directie gedaan."

Toch neemt Verbeek de spelers niets kwalijk. Ook niet dat ze achter zijn rug om naar de directie zijn gegaan. "Als daar niet de veiligheid is, dan heb ik die niet gecreëerd. Dat moet ik bij mezelf zoeken en niet bij de spelers. Dan heb ik de plank misgeslagen, net zoals ik het niet heb zien aankomen."

"Spelers hebben niet gezegd dat ik weg moest"

Verbeek heeft zijn ontslag dus niet zien aankomen. "Het was juist redelijk rustig. De spelers zouden gezegd hebben: we beginnen er niet weer over met de trainer, want hij doet er toch niks mee. Ze hebben niet gezegd dat ik weg moest ofzo, maar de problemen bij de directie neergelegd."

Arno Vermeulen, die samen met Jan Mulder en Pierre van Hooijdonk ook aan tafel zat, wilde van Verbeek weten of de spelers niet overtraind en vaak te moe waren. De trainer deed dat af als "absolute onzin".

"Volgens mij kwamen die klachten meer uit de media. Er zijn momenten geweest dat ik twee dagen voor een belangrijke wedstrijd twee keer keer per dag wilde trainen en dat de spelers aangaven liever één keer lang te trainen. Nou, dat heb ik toen aangepast."

"Emmer was blijkbaar vol"

"Er was een hoop negativisme over de manier waarop er werd samengewerkt en dan met name in de relationele sfeer. De wijze van communiceren, mijn stijl van leidinggeven. Daar is altijd wel wat op aan te merken geweest, maar dat was nooit onoverkomelijk. De emmer was blijkbaar vol."

Op de vraag of ook het bestuur en de technische staf problemen met hem hadden, antwoordde Verbeek: "Ik heb uitstekend met die mensen samengewerkt. Het zat 'm meer in de wijze waarop er gecommuniceerd werd met de spelers en dat kan ik mezelf kwalijk nemen.

Concrete voorbeelden kan of wil Verbeek niet geven. "Je moet als trainer met dertig spelers door één deur. In die zin hebben spelers het makkelijker, want die hebben maar te maken met één hoofdcoach. Ik moet mijn stijl zo nu en dan aanpassen, maar je kunt je niet compleet anders gaan gedragen, want dat is niet geloofwaardig."

Van Hooijdonk schuift Winter naar voren

De geruchten gaan dat zijn vriend en voormalig NEC-trainer Alex Pastoor hem zal opvolgen in Alkmaar. Daar wilde Verbeek niets over zeggen. Ook niet over andere namen. Van Hooijdonk wist er wel een: Aron Winter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl