NOS NieuwsAangepast

Weer plagiaatclaim Duitse politicus

In Duitsland wordt opnieuw een toppoliticus beschuldigd van plagiaat. De fractieleider van de SPD in de Bondsdag, Frank-Walter Steinmeier, zou in zijn proefschrift honderden keren nalatig zijn geweest met bronvermeldingen.

Een professor die regelmatig proefschriften van bekende politici onderzoekt, zegt dat hij meer dan 500 "problematische overeenkomsten" met andere bronnen heeft geconstateerd. Volgens hem heeft Steinmeier "met grote waarschijnlijkheid" plagiaat gepleegd.

Absurd

De professor heeft de universiteit van Giessen, waar Steinmeier in 1991 promoveerde, geadviseerd om het proefschrift grondig te onderzoeken. De universiteit besluit morgen of er een formeel onderzoek komt.

Steinmeier noemt de beschuldiging absurd. Hij zegt dat hij de uitkomst van een eventueel onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet.

Doctorstitel

De laatste jaren hebben meerdere Duitse politici hun doctorstitel moeten inleveren toen bleek dat ze in hun proefschrift plagiaat hadden gepleegd. In februari moest minister Schavan van Onderwijs daarom het veld ruimen. Andere 'slachtoffers' waren minister van Defensie Zu Guttenberg en twee liberale Europarlementariërs. Tegen Bondsdag-voorzitter Lammert loopt nog een onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl