NOS NieuwsAangepast

Assad: vernietiging wapens onze wil

De vernietiging van chemische wapens in Syrië is geen gevolg van de VN-resolutie, maar "onze eigen intentie". Dat heeft de Syrische president Assad gezegd in een interview met de Italiaanse tv-zender RaiNews24.

Vrijdag nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin staat dat alle chemische wapens in Syrië op 1 juli 2014 vernietigd moeten zijn. De productiefaciliteiten voor de wapens moeten voor 1 november van dit jaar worden ontmanteld.

Respecteren

Assad zegt dat de kernpunten van de resolutie zijn gebaseerd op wat Syrië al langer wil. "Het heeft niets te maken met de resolutie. In werkelijkheid willen we dit zelf", zegt hij. Assad wijst er op dat Syrië zich heeft aangesloten bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De Syrische president had nog niet openlijk gereageerd op de resolutie. Hij zegt dat hij alle VN-afspraken zal respecteren.

Vredesconferentie

Assad zegt ook dat Syrië in principe bereid is tot een vredesconferentie. Wie daar namens de Syrische regering het woord voert wil Assad pas beslissen als vaststaat onder welke context en onder welke voorwaarden de conferentie wordt gehouden.

De OPCW is vanmiddag bijeen in Den Haag om te praten over de verwijdering van de chemische wapens uit Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl