NOS NieuwsAangepast

Peres bezoekt Anne Frank Huis

Shimon Peres heeft vanmorgen als eerste Israëlische president het Anne Frank Huis bezocht.

Bekend was al dat Peres (90) de komende drie dagen een bezoek zou brengen aan Nederland, maar dat zou officieel pas later vandaag beginnen met een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg en een toespraak in de Portugese Synagoge.

Geheim bezoek

Op het laatste moment gaf Peres aan dat hij vanmorgen ook graag het Anne Frank Huis zou bezoeken. Omdat het moeilijk was om de beveiliging op een dergelijke korte termijn op het gewenste niveau te brengen, werd dit deel van het programma geheim gehouden.

Peres bekeek verschillende onderdelen uit de collectie van het Anne Frank Huis, waaronder het laatste verjaardagscadeau dat Anne Frank kreeg; een plantenboek. "Je hoort hier een stem die is doorgedrongen in de geschiedenis", zei hij na afloop van het bezoek. "Ik ben ontroerd."

Ontvangst koning

Morgen gaat Peres naar het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof. Dinsdag ontvangt koning Willem-Alexander de president op Paleis Noordeinde. Daarna spreekt Peres de Eerste en Tweede Kamer toe. 's Avonds bieden Willem-Alexander en koningin Máxima hem een diner aan.

Peres was twee keer premier voor de Arbeidspartij; van 1984 tot 1986 en van 1995 tot 1996. Hij is president sinds 2007.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl