NOS NieuwsAangepast

Brits hypotheekplan snel ingevoerd

De Britse premier Cameron gaat een controversieel hypotheekplan versneld invoeren. Aanvankelijk zou het Help to Buy-programma pas in januari van start gaan, maar dat is nu vervroegd naar volgende week. Critici waarschuwen voor een zeepbel in de Britse huizenmarkt.

Sinds de vorige crisis op de huizenmarkt hebben banken de eisen voor hypotheken aangescherpt. Wie geld wil lenen voor een huis, moet tegenwoordig 25 procent van de koopsom zelf inleggen. Volgens Cameron betekent de regeling dat veel starters geen woning kunnen kopen.

De overheid zal daarom vanaf volgende week garant staan voor het volledige deel dat de huizenkoper moet lenen. Als kopers niet aan de aflossingsverplichtingen kunnen voldoen, draait de overheid op voor de kosten. De overheid zal zo 14 miljard euro aan hypotheekgaranties afgeven.

Kiezers paaien

Critici vrezen dat de huizenprijzen op zullen lopen en waarschuwen dat de overheid voor vele miljarden euro's het schip in kan gaan. Dat Cameron de versnelde invoering bekendmaakt vlak voor een belangrijk partijcongres, wijst er volgens tegenstanders op dat Cameron kiezers wil paaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl