Verkiezingen niet eerste optie Italië
Door correspondent Rop Zoutberg in Rome
Het woord verkiezingen hangt alweer in de lucht in Italië, waar de vijf ministers uit de partij van Silvio Berlusconi zaterdagavond collectief ontslag indienden. De regering van de sociaal-democraat Enrico Letta is daardoor de meerderheid in de kamer kwijtgeraakt.
Toch lijken nieuwe verkiezingen de slechtste optie voor premier Letta, omdat zijn kabinet nog niet is toegekomen aan een van de voornaamste hervormingen die het land volgens velen nodig heeft. Zonder een verandering van het Italiaanse kiesstelsel eindigt het land na een stembusgang vrijwel zeker in een zelfde impasse als begin dit jaar. De partijen stonden als blokken tegenover elkaar en het duurde maanden voor de regeringsformatie succesvol was.
Als eerste optie zal premier Letta daarom zoeken naar nieuwe steun voor zijn regeringsploeg. Die komt mogelijk uit de hoek van de grote Vijf Sterrenbeweging (M5S) van de komiek Beppe Grillo. Een deel van die partij zou bereid zijn Letta te steunen om zo de wijziging van de kieswet een kans te geven.
Druk
De M5S staat onder toenemende druk van teleurgestelde kiezers van de beweging. Die vinden dat de M5S zich te veel aan politieke verantwoordelijkheid onttrekt. Steun voor Letta zou de partij Volk van de Vrijheid (PdL) van Berlusconi veel wind uit de zeilen nemen. De wegens belastingfraude veroordeelde Berlusconi kan volgens zijn tegenstanders verder buiten spel worden gezet door hem zijn zetel in de Senaat te ontnemen.
Beslissend wordt ook de rol van de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Verwacht wordt dat hij alles op alles zal zetten om het land bestuurbaar te houden en zeker niet uit is op een val van de regering Letta. Afgelopen week deed Napolitano een emotioneel beroep op de politieke partijen om hun onderlinge twisten te laten varen en het land te gaan besturen.