NOS NieuwsAangepast

Grieken blij met aanpak Dageraad

Door correspondent Conny Keessen

In Griekenland is door alle andere politieke partijen is met tevredenheid gereageerd op de arrestatiesvan leden van Gouden Dageraad. Al vinden vooral de linkse oppositiepartijen dat het ingrijpen veel eerder had moeten gebeuren.

De extreem-rechtse partij en zijn aanhangers worden verantwoordelijk gehouden voor enkele moorden en honderden gewelddadige aanvallen op buitenlanders de afgelopen drie jaar; maar ook op linkse politici, activisten en homo's.

Partijleider

Vanochtend vroeg werden eerst partijleider Nikos Michaloliakos en woordvoerder van de parlementsfractie Ilias Kasidiaris van hun bed gelicht en gearresteerd.

Daarna volgden arrestaties van nog twee parlementsleden en andere partijleden van Gouden Dageraad, voornamelijk in Athene maar ook in andere delen van het land.

In totaal zijn er meer dan 30 arrestatiebevelen uitgevaardigd door de openbaar aanklager van de Hoge Raad. De politie is nog op zoek naar tien leden van Gouden Dageraad, onder wie een parlementslid.

In Athene zijn vijf parlementsleden, de top van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad, voorgeleid voor de rechter. Zij worden aangeklaagd voor het vormen van en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

De vijf mannen werden geboeid en onder zware politiebegeleiding naar de rechtbank vervoerd. Later zullen nog 14 verdachten worden voorgeleid.

Moord op rapper

De arrestaties volgden op een uitgebreid justitie-onderzoek naar aanleiding van de moord op een linkse rapper. De verdachte van de moord is een aanhanger van Gouden Dageraad.

Justitie zegt dat er bewijzen zijn dat de man daartoe aangezet is door leden van de extreem-rechtse partij. De afgelopen dagen zijn telefoongesprekken afgeluisterd en zijn tientallen getuigen gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl