NOS NieuwsAangepast

Rohani in Teheran bekogeld

De Iraanse president Rohani is in Teheran door boze demonstranten bekogeld. Op de luchthaven riepen ze "dood aan Amerika" en gooiden ze schoenen en eieren naar de president, die net was teruggekeerd van een reis naar de VN in New York. Veiligheidsmensen probeerden Rohani met een paraplu te beschermen, duwden hem in een auto en reden weg.

De tientallen demonstranten worden gerekend tot de hardliners in Iran. Zij zijn kwaad over de toenadering die Rohani zoekt tot het Westen in het conflict over het Iraanse nucleaire programma. Er waren op de luchthaven ook enkele honderden aanhangers van Rohani, die hem met applaus verwelkomden.

Rohani hield deze week in New York een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vooraf was gezinspeeld op een ontmoeting tussen president Obama en Rohani. Zover kwam het niet; wel belde Obama gisteren met Rohani vlak voordat die terugvloog naar Teheran.

Grote Satan

De hardliners in Iran vinden het verwerpelijk dat Rohani met Obama heeft gesproken. Zij beschouwen de VS nog steeds als de Grote Satan.

Rohani zegt dat hij het conflict over het Iraanse nucleaire programma snel wil oplossen. Hij zegt dat hij daarbij volledig wordt gesteund door de hoogste geestelijke leiding in de islamitische republiek.

De toenadering tussen de VS en Iran is de laatste weken in een stroomversnelling gekomen. Zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Kerry deze week overleg gevoerd met zijn Iraanse collega.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl